Denne veiledningen forklarer hvordan en bruker videomøte-funksjonen i RAYVN.

Nettversjonen av videomøte-funksjonen i RAYVN består av video, lyd og skjermdeling. Funksjonen er satt opp slik at samtaler alltid er pågående så lenge en logg er aktiv, og brukere kan bli med i samtalen og forlate samtalen når som helst. Hvert rom har et designert videomøterom, og hvert rom kan kun ha ett pågående videomøte om gangen. Dersom en bruker har tilgang til flere rom. vil brukeren kunne bli med i flere videosamtaler. Brukeren vil ikke kunne være med i flere videosamtaler samtidig, men blir bedt om å forlate et pågående videomøte før de kan bli med i et nytt et.

En bruker kan likevel gå inn i et annet rom og se deres logg mens de er i videosamtale med et annet rom, dersom de har tilgang til begge rommene.

Videomøter kan kun brukes i en aktiv logg. Når en logg er aktiv har en tilgang til videomøte-funksjonen  fra hvor som helst inne i RAYVNs brukergrensesnitt.

Tilgang til videomøter

Du kan bli med i et videomøte ved å klikke på knappen oppe til høyre som heter "Bli med i samtale".

På videomøte-knappen kan du også se hvor mange deltakere som er med i videomøtet til enhver tid.

Videomøte-knappen har tre ulike statuser:

1. Grå - som vist på bildet over, uten noen deltakere

2. Blå - Noen er med i videomøtet.

3. Grønn - Deltaker er med i videomøtet

Første gangen du deltar i et videomøte i en ny nettleser, vil nettleseren spørre deg om tilgang til kamera og mikrofon. Når du har akseptert, vil du se et vindu hvor du får en forhåndsvisning på hvordan lyd og video kommer til å se og høres ut når du går inn i samtalen. Når du er klar for å bli med i møtet, klikker du på den grønne knappen hvor det står "Delta på møtet".

Ulike funksjoner i videomøtet:

1. Ved å klikke på den svarte linjen av video-vinduet, kan du flytte vinduet til hvilket som helst av de fire hjørnene i RAYVNs brukergrensesnitt. Vinduet vil klikke seg på plass i det valgte hjørnet av skjermen din.
  2. Tannhjulet i øvre venstre hjørne tar deg til innstillinger for video og lyd i videomøtet
    • Her kan du bytte mellom tilgjengelige kameraer, mikrofoner og høytalere under "Audio & Video"-fanen.
    • I "Videokvalitet"-fanen kan du velge kvalitet på videomøtet. Funksjonen "Sparer båndbredde", kan brukes når signalet til internett er svakt. Det vil da skru av kamera for å spare båndbredde.
    • I "Språk"-fanen kan du endre språk for videomøtet.
  3. Slå av eller på kamera. den lille pilen ved siden av kameraikonet vil gi deg muligheten til å velge mellom kamera du har tilgjengelig. Her finner du også muligheten for å tilsløre bakgrunnen rundt deg. Hvis du klikker på "Videoinnstillinger" får du opp den samme menyen som dukker opp når du klikker på tannhjulet.
  4. Slå av eller på mikrofonen. Pilen ved siden av mikrofonikonet vil gi deg muligheten til å velge mellom ulike mikrofoner og høytalere du har tilgjengelig. "Lydinnstillinger" tar deg til de samme innstillingene som du finner ved å klikke på tannhjulet.
  5. Ved å klikke på "Personer" vil du få opp en liste over alle deltakere som er med i videomøtet.
  6. "Del"- knappen lar brukere dele skjermen sin. Klikk på vinduet du ønsker å dele med resten av deltakerne i videomøtet, så vil alle kunne se det samme vinduet som deg. For å slutte å dele skjermen kan du enten klikke på "Stopp" eller "Avslutt skjermdeling":
  7. For å forlate møtet, klikker du på den røde knappen som ser ut som en dør med en pil ut der det står "Forlat møtet"
  8. I øvre høyre hjørne kan du velge om du ønsker å se deltakerne i samtalen i en rutenett-visning, eller om du vil at bare personer som snakker skal vises på skjermen.
  9. I øvre høyre hjørne finner du også en knapp hvor du kan velge å minimere videomøte-vinduet, eller vise møtet i fullskjerm. Merk at dersom du minimerer vinduet vil lyd og bilde fortsette å vises for de du er i videomøte med, og ikke bli skrudd av automatisk. Når du minimerer vinduet vil det se slik ut:

Når et videomøte er aktivt i RAYVN, vil nettleserfanen for RAYVN ha en rød sirkel. Den vil se slik ut:

Navnet på rommet hvor videomøtet foregår vil bli vist på toppen av venstre hjørne av vinduet til videomøtet.

Dersom en bruker blir med i et videomøte i Rom 1, og deretter prøver å bli med i et videomøte i Rom 2, vil de motta en beskjed om at de må forlate videomøtet i Rom 1 før de kan bli med i det nye videomøtet, som vist nedenfor:

Inviter noen til videomøte gjennom link

I øvre høyre hjørne av videovinduet vil du se en knapp hvor du kan velge å kopiere lenken til videomøtet, slik at du kan invitere eksterne brukere inn i møtet.

Klikk på ikonet, og klikk deretter på lenken til videomøtet. Når du trykker på lenken blir den automatisk kopiert, slik at du kan sende den til de du vil ha med i møtet.

Når den eksterne brukeren klikker på lenken, vil de bli sendt til en side som ser slik ut:

Brukeren må be om å få bli med ved å trykke "Request to join", og deretter må en av de som er i møtet godta forespørselen deres ved å trykke "Allow".

Kvalifiserte nettlesere og operativsystem

Følgende nettlesere og operativsystem er kvalifiserte for bruk av videomøte i RAYVN:

• Chrome 74 og nyere versjoner
  • Safari 12.1 og nyere versjoner
  • Firefox 78 ESR og nyere versjoner
  • Microsoft Edge 74 og nyere versjoner
  • Electron 6 og nyere versjoner
  • iOS Safari (i iOS 12.1 og nyere versjoner)
  • Tredjepart-nettlesere (som Chrome), og nettlesere knyttet til apper (slik som Gmails app sin innebygde nettleser), som bruker WKWebView, fra iOS 14
  • Android Chrome, Firefox, Samsung Internet, og Chromium-baserte tredjepart-nettlesere.

Mobil-OS:

• iOS 12.1 og nyere versjoner
  • Android 5.0 og nyere versjoner med gjeldende oppdateringer for plattformer og sikkerhet.